Nerede Konaklanır?
1 birgiköyü,birgi,ödemiş,izmir,izmirödemiş,hypaiapa,aydınoğlubeyliği,zeusunkutsalyeri,dioshieron,isanınşehri,christopolis,aydınoğlumehmetbey,pyrgion,umurbey,imambirgivi,celaleddinhızırelaydıni,aydınoğulları,cumhuriyet,aydınoğlu,mehmetbeycamii,karaoğlucamii,dervişağacamii,çakırağakonağı,birgievleri,gölcükgölü,bergamatulumpeyniri,çamurpeyniri,kestane,ceviz,besmetpeksimeti,karadutlukarhelvası,buğdayekmeği,unutursamfısılda,yeşildeniz,görevimiztatil,dünyanıneniyiköyleri,turizm,köy,tarih,hypaiapaantikkenti,anadolu,osmanlı,romaimparatorluğu,bizansimparatorluğu,beyliklerdönemi,osmanlıimparatorluğu,birincidünyasavaşı,kuvayimilliye,dünyamirasıgeçicilistesi,unesco,mimari,açıkhavamüzzesi,tarihieserler,yöresellezetler,sitalanı 2023-05-18 17:11:19
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından belirlenmiş olan “2022 Dünyanın En iyi Köyleri” listesinde bulunan Birgi Köyü en iyi 32 turizm köyünden biri olarak karşımıza çıkıyor. İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi Köyü, 5 bin yıllık tarihi ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Denizin 390 metre üzerine, Sarıyer Deresi’nin iki yamacına kurulmuş olan köyün tarihi M.Ö. 3000’lere dayanıyor. Bu bölgede Hypaiapa Antik Kenti yer alıyordu. Köy, o dönemlerde Anadolu’nun en eski uygarlıklarından olan Frig ve Lydia Uygarlığı'nın hakimiyeti altına girmiştir. Sırasıyla Pers Krallığı, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu, Aydınoğlu Beyliği ve son olarak da Osmanlı’ya bağlanmıştır. Anadolu Beylikler Dönemi’nde de Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapmıştır.
Birgi'nin adı farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. Antik dönemde "Zeus'un kutsal yeri" anlamına gelen Dioshieron bunlardan biridir. Daha sonra "İsa'nın şehri" anlamına gelen Christopolis ismi verilmiştir. Bölge Türk hakimiyetine girdikten sonra Aydınoğlu Mehmet Bey, köye Birgi ismini koymuştur ve bu isim günümüze kadar ulaşmıştır. Birgi, Yunanca “kale ve sur” anlamına gelen Pyrgion kelimesinden türetilen bir isimdir.
Köy, en parlak dönemini Aydınoğlulları zamanında yaşamıştır. Başkent olması sebebiyle köye önem verilmiştir ve birçok eser bu dönemde inşa edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında da köy gelişmeye devam etmiştir.
Bu köyde yaşadığı bilinen birçok bilim ve din adamı vardır. İlk Türk denizcilerden biri olan Umur Bey'in, İmam Birgivi’nin ve ilk Müslüman doktor olan Celaleddin Hızır El Aydıni'nin burada yaşadığı bilinmektedir.
Bu güzel ve sakin beldenin tatsız bir geçmişi de bulunuyor. Birinci Dünya Savaşı'nın akabinde Yunan birlikleri tarafından bu bölge işgal ediliyor. Yunan kuvvetleri 1922 yılında bu bölgeden çekilirken şehri ateşe verip tarihi dokusuna ciddi şekilde zarar veriyorlar. Bu tariten itibaren önemini kaybetmeye başlayan köy, ziraat merkezli ekonomik faaliyeti olan bir kasaba ve bucak olarak varlığını sürdürüyor. Bu köy aynı zamanda Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde Kuvayi Milliye güçleri açısından da önemli bir yere sahiptir.
1996 yılında sit alanı olarak ilan edilen ve UNESCO'nun "Dünya Mirası Geçici Listesi"nde yer alan Birgi Köyü, geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, dolayısıyla da bu medeniyetlerden izler taşıyor. Kendine has mimari dokusunu koruyabilmiş yerleşim yerlerinden biri olan Birgi Köyü, adeta açık hava müzesi gibi. Köyün 200'e yakın tescilli binası bulunuyor. Doğayla iç içe konakları, camileri, türbeleri, hamamları, çeşmeleri, medreseleri ile gezilip görülmeye değer.
Köyde, Aydınoğulları ve Cumhuriyet isimli iki meydan bulunuyor. Yunan tahribatından kurtulabilmeyi başarmış eserler bu iki meydan içinde konumlanıyor. Köy; Aydınoğlu Mehmet Bey Camii ve Türbesi (Ulu Cami), Karaoğlu Camii, Derviş Ağa Camii gibi tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. Şerif Ali Ağa tarafından yaptırılan Çakırağa Konağı en dikkat çeken yapılardan. Bunların yanında kendine has tarzıyla Birgi Evleri, köyün görülmeye değer yapıları arasında yer alıyor. Bazıları restore edilip turizme kazandırılmış olan evler genellikle iki katlı yapılardan oluşuyor. Bu evlerden bir kısmı butik otele çevrilmiş durumda ve köyde konaklamak isteyenlere güzel bir deneyim sunuyor. Birgi'ye 20 km uzaklıktaki Gölcük Gölü de köyü gezmeye gelenlerin görebileceği bir göl.
Köy; Bergama Tulum Peyniri, çamur peyniri, kestanesi, cevizi, Besmet Peksimeti, karadutlu kar helvası ve tam buğday ekmeği ile meşhur. Unutursam Fısılda, Yeşil Deniz, Görevimiz Tatil gibi çeşitli dizi ve filmlere konu olmuş bu sakin ve şirin köyde gezebilir, yöresel lezzetlerin tadına varabilir ve doğa içinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Anahtar Kelimeler:
#birgiköyü #birgi #ödemiş #izmir #izmirödemiş #hypaiapa #aydınoğlubeyliği #zeusunkutsalyeri #dioshieron #isanınşehri #christopolis #aydınoğlumehmetbey #pyrgion #umurbey #imambirgivi #celaleddinhızırelaydıni #aydınoğulları #cumhuriyet #aydınoğlu #mehmetbeycamii #karaoğlucamii #dervişağacamii #çakırağakonağı #birgievleri #gölcükgölü #bergamatulumpeyniri #çamurpeyniri #kestane #ceviz #besmetpeksimeti #karadutlukarhelvası #buğdayekmeği #unutursamfısılda #yeşildeniz #görevimiztatil #dünyanıneniyiköyleri #turizm #köy #tarih #hypaiapaantikkenti #anadolu #osmanlı #romaimparatorluğu #bizansimparatorluğu #beyliklerdönemi #osmanlıimparatorluğu #birincidünyasavaşı #kuvayimilliye #dünyamirasıgeçicilistesi #unesco #mimari #açıkhavamüzzesi #tarihieserler #yöresellezetler #sitalanı