Nerede Konaklanır?
1 yeniyıl,yeniyılkararları,sağlık,sağlıklı,sağlıklıbeslenme,sağlıklıbeslenmealışkanlıkları,beslenmealışkanlıkları,beslenme,alışkanlık,yeniyılhedefleri,sağlıklıyaşam,sağlıklıbeslenmekiçin,alışkanlıkkazanma,hedefbelirlemek,hedef,planyapmak,plan,motivasyon,başarı,takdir,ödül,kendiniödüllendirmek,dengelibeslenmek,diyet,temelbesinler,temelbesingrupları,protein,proteinkaynakları,tahıllar,tamtahıllar,sağlıklıyağlar,meyveler,sebzeler,porsiyon,porsiyonkontrolü,kiloyönetimi,renk,zeytinyağı,avokadoyağı,balıkyağı,natürelsızmazeytinyağı,soğuksıkım,doğal,organikbeslenme,organik,sağlıklıyaşamiçin,su tüketimi 2023-12-13 12:03:26
Sağlıklı beslenmenin faydalarını ve gerekliliğini hepimiz biliyoruz. Sadece fiziksel bedenimizin sağlığını değil, aynı zamanda zihinsel ve ruhsal sağlığımızı da olumlu yönde etkileyen sağlıklı beslenme birçoğumuzun yeni yıl hedefleri arasında yer alıyor. Yeni yıl kararları deyince “sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak” sizin listenizde de baş köşedeyse aramıza hoş geldiniz…
Peki yeni yılda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak için neler yapmalı, hangi alışkanlıklara hayatımızda yer açmalıyız? Gelin, detaylara hep birlikte göz atalım.
Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme farkındalığına ulaştıktan sonra; sağlıklı beslenmek için öncelikle hedefinizi belirlemekle başlayın. Bir hedefinizin olması, alışkanlıklarınızı hangi yönde değiştirmeniz gerektiği konusunda sizi yönlendirecek ve kazanacağınız yeni alışkanlıkları kararlılıkla sürdürebilme motivasyonunu da beraberinde getirecektir.
Belirlediğiniz hedef doğrultusunda yazılı bir plan yapmak ve bu planı takip etmek, alışkanlık kazanma yolculuğunda en önemli yardımcılarınızdan olacaktır. Listenizden her gün ne kadarını uygulayabildiğinizi not etmek de çok işe yarayacaktır.
Alışkanlık kazanma yolculuğunuzda sonuca değil sürece odaklanmak, motivasyonunuzu korumanızı sağlayacaktır. Planınıza uyamama gibi bir durum gerçekleştiğinde, pes ederek devam etmekten vazgeçmek yerine, o güne kadar sağladığınız başarının farkındalığıyla kendinizi takdir etmeli ve kaldığınız yerden planınıza devam etmeyi denemelisiniz.
Sağlıklı beslenme planınıza uymayı başarabildiyseniz, kendinizi ödüllendirme zamanı da gelmiş demektir. Ancak bu ödülünüzü, yemek dışında keyif alacağınız herhangi bir şeyden seçmelisiniz. Bu; ihtiyacınız olan bir ürünü kendinize almak olabileceği gibi, uzun zamandır gitmek istediğiniz bir yere gitmek, yapmak istediğiniz bir şeyi yapmak da olabilir.
Sağlıklı beslenme konusunda anahtar kelime dengeli beslenme. Dengeli ve yeterli beslenme için gereken ise, diyetinizin temel besin gruplarını içermesi. Dolayısıyla protein kaynakları, tam tahıllar, sağlıklı yağlar, meyve ve sebzeler mutlaka tüketmeniz gerekenler arasında bulunuyor. Porsiyon kontrolü yapmak da temel besin gruplarını porsiyonlarınıza dahil ettiğiniz sürece, sağlıklı kilo yönetimi yapmayı kolaylaştırıyor.
Sofranızda yaratacağınız renk çeşitliliği aynı zamanda çeşitli besinler anlamına geliyor ve farklı renklerdeki meyve ve sebzelerden oluşan bir diyet; çeşitli vitaminleri, mineralleri, antioksidanları alabilmenizi sağlıyor.
Doymuş yağlardan ve trans yağlardan mümkün olduğunca uzak durarak zeytinyağı, avokado yağı, balık yağı gibi sağlıklı yağlara mutfağınızda yer açmaya çalışın. Özellikle soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağlarına sofranızda yer vermek isterseniz, Zeytinyağları kategorimize göz atabilirsiniz.
Katkılı ürünlerden kaçınmaya özen göstererek doğal yöntemlerle üretilmiş katkısız, organik ürünlere yönelmenizde fayda olacaktır. Coğrafi işaretli, atalık tohumlu yöresel lezzetlerimize göz atarak siz de doğal katkısız ürünlerimizle beslenebilirsiniz.
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu amino asitleri alabilmek açısından; et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar gibi protein kaynaklarıyla beslenmeniz önem taşıyor. Lif alımınızı artıracak tam buğday ekmeği, esmer pirinç, yulaf gibi tam tahılları da öğünlerinize katmayı unutmamalısınız. Un kullanımında Atalık Karakılçık Tam Buğday Unu’nu tercih edebilirsiniz. Meyve ve sebzeleri de mutfağınızdan eksik etmemelisiniz.
Sağlıklı yaşam için işlenmiş şekerlerden ve aşırı tuz tüketiminden kaçınmakta fayda bulunuyor.
Vücut fonksiyonlarının düzgün bir şekilde sürebilmesi için olmazsa olmaz su tüketimi, günde en az 8 bardak olmalıdır.
Yiyeceklerinizi yavaşça çiğneyerek yemeniz, doygunluğu daha çabuk hissetmenizi sağlayacaktır ve aşırı gıda alımınızı önleyecektir. Bu yöntemle, yiyeceklerinizden alacağınız keyif de artacaktır.
Sağlıklı, huzurlu, mutlu bir yıl dileriz…
Anahtar Kelimeler:
#yeniyıl #yeniyılkararları #sağlık #sağlıklı #sağlıklıbeslenme #sağlıklıbeslenmealışkanlıkları #beslenmealışkanlıkları #beslenme #alışkanlık #yeniyılhedefleri #sağlıklıyaşam #sağlıklıbeslenmekiçin #alışkanlıkkazanma #hedefbelirlemek #hedef #planyapmak #plan #motivasyon #başarı #takdir #ödül #kendiniödüllendirmek #dengelibeslenmek #diyet #temelbesinler #temelbesingrupları #protein #proteinkaynakları #tahıllar #tamtahıllar #sağlıklıyağlar #meyveler #sebzeler #porsiyon #porsiyonkontrolü #kiloyönetimi #renk #zeytinyağı #avokadoyağı #balıkyağı #natürelsızmazeytinyağı #soğuksıkım #doğal #organikbeslenme #organik #sağlıklıyaşamiçin #su tüketimi